YÖK Dil Nedir
Haber ve Duyurular

YÖKDİL Sınavı Nedir?

YÖKDİL Nedir?

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) 26.01.2016 tarihindeki açıklaması ile ilk kez 5 mart 2017 tarihinde İngilizce dilinde ve daha sonra Almanca, Fransızca ve Arapça uygulanacak olan bir yabancı dil seviye belirleme sınavıdır. YDS ile eşdeğerliğe sahiptir.

Yapılan açıklamalardan ve tecrübelerimizden yola çıkarak bu sınav hakkındaki görüşlerimizi okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

YÖK Dil Nedir

YÖKDİL Ne Türde Bir Sınav Olarak Hayata Geçirildi?

YÖK’ün yaptığı açıklamalardan yola çıkarak adayın alanındaki (fen ve mühendislik, sosyal ve beşeri bilimler, sağlık) dil yeterliliğini belirlemeye yönelik olarak hazırlanan bir sınavdır. Peki bu ne anlama geliyor derseniz en basit tanımlama olarak geçmişte yapılan ÜDS ile benzeri özelliklere sahip olacağını ve kişilerin genel dil becerilerinin dışında kendi alanlarından karşılaşacakları özel sorulardan sorumlu olacakları bir sınav olacağını tahmin etmekteyiz.

YÖKDİL ve YDS ilişkisi nasıl olacak, her iki sınava da girme zorunluluğu olacak mı?

Yüksek Öğretim Kurumu bu sınavın YDS ile aynı eşdeğerliğe sahip olacağını belirtti yani ister YDS’ye girin isterseniz YÖKDİL’e girin farketmeyecek her iki sınava girme zorunluluğunuz olacağına dair bir belirti yok.

YÖKDİL’i Kim Düzenliyor?

Sınavı TIPDİL’i hazırlayan ile aynı kurum olan Ankara Üniversitesi tarafından hazırlanacak çünkü bu alanda diğer üniversitelere göre dil konusunda daha tecrübeli ve Anadolu Üniversitesi tarafından uygulanacak yani başvular ve sınav tarihleri Anadolu Üniversitesi tarafından yönetilecek özetle sınavın ÖSYM ile hiç bir ilgisi yok.

YÖKDİL Hangi illerde ve ne zaman yapılacak?

Şu an için tam olarak hangi iller olduğu belli değil fakat tahmin edilebileceği en büyük 30 ilimizde yapılacaktır. Aynen YDS’de daha doğrusu geçmiş yıllardaki ÜDS’de olduğu gibi yılda iki kez yapılacak.

YÖKDİL’e Nasıl Başvuru Yapılır ve Başvuru ücreti Nedir?

5 Mart 2017’deki sınava katılmak için 30 ocak 2017’den itibaren http://yokdil.yok.gov.tr adresinden başvurular yapılacak, başvurular için 75 TL ödeme yapmanız gerekiyor. Başvuru süreçleri netleştiğinde ve kılavuz yayınlandığında bu yazımızı güncelleyeceğiz.

YÖKDİL’e kimler girebilir?

Herhangi bir sebepten yeterliliğini bir puan ile belirlemek isteyen herkes bu sınava girebilir.

Doktora ve Doçentlik için kaç puan almak gerekiyor?

Açıklamalarda yer aldığı üzere doktora başvuru sürecinde en az 55, doçentlik başvuru sürecinde en az 65 puan almak şartı aranacaktır.

YÖK’ün Yaptığı açıklamanın aslını okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

YÖKDİL’e Nasıl Hazırlanabiliriz?

YDS Online olarak YÖKDİL’e özel olarak hazırlayacağımız eğitim paketleri en yakın zamanda hayata geçirilecek. Temel olarak gramer ve soru çözüm tekniklerinin aynı kalacağını tahmin ettiğimiz bu sınavda alanlara göre değişiklik gösterecek olan kelime bilgisi için ayrı yayınları hayata geçireceğimizi bilmenizi.

Şu anda halen aktif durumda olan Gramer Paketi ve Soru Çözüm Teknikleri paketlerimizi incelemenizi tavsiye eder bu sınav hakkında merak ettiğiniz herhangi bir şey olması durumunda yorum yoluyla bize iletmenizi rica ediyoruz.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Solve : *
9 − 6 =