YÖKDİL Nasıl Bir Sınavdı
YÖKDİL Hazırlık

İlk YÖKDİL Nasıl Bir Sınavdı?

YÖKDİL SONUÇLARINA DAİR: Tüm Yönleriyle YÖKDİL Nasıl Bir Sınavdı?

İlk YÖKDİL Nasıl Bir Sınavdı? Öncelikle şunu belirtmeliyim ki birçok açıdan şaşırtıcı bir sınavdı. Alanlarına bölünmüş olması ÜDS sınavını hatırlatsa da YÖKDİL kendine özgü bir sınavdı. Soru dağılımı ve zorluk derecesi onu ÜDS’den ayıran faktörlerdi. Alanların zorluk derecesine bakıldığında en zor alanını YÖKDİL Fen Bilimleri’nde olduğu görülüyor. YÖKDİL Sosyal Bilimler’te çok tartışmalı sorular vardı. Bana göre en az iki sorunun iptal edilmesi gerekirdi. Genel olarak YÖKDİL Sağlık Bilimleri’ndeki sorular daha zor olsa da Sosyal Bilimler’de tartışmalı soruların bulunması Sosyal Bilimleri ikinci zor olan alan olarak karşımıza çıkardı. Bu açılardan en avantajlı olanlar Sağlık Bilimleri’nden girenler oldu. Aslında sınav öncesinde YÖK’ten gelen açıklamalar alanlar arasında değerlendirme açısından herhangi bir farklılık olmayacağını gösteriyordu. Ancak yine de herkes alışık olduğu terminolojiden girmeyi tercih etti.

YÖKDİL Nasıl

YÖKDİL İLE İLGİLİ TARTIŞMALI NOKTALAR

YÖKDİL sınavının bundan sonra düzenli olmayacağı anlaşılıyor. Belli ki bir sınav daha olacaktır ama iki tane daha olur mu bilinmez. Özellikle doktora açığını kapatmak için yapıldığı ve mevsimlik bir sınav olacağı belliydi. Çünkü daha önce ÜDS sınavı vardı ve o sınav kaldırılmıştı. Son zamanlarda boşalan kadroların yerini doldurmak için ara bir çözüm olarak düşünülmüş bir sınav.

Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda tabi bir de sınavın YDS’den daha hafif siklet bir sınav olduğu da düşünüldüğünde fırsatı değerlendirenlere gün doğdu diyebiliriz. Bazı şeyler vardır ki kırk yılda bir olur. Bu da böyle bir şeydi. Ne yazık ki YÖKDİL’den haberi olmayan azımsanmayacak derecede büyük bir kitle olduğu da çok açık. Bunlara belli ki bir şans daha verilecek. Bu fırsatı iyi değerlendirmeli ve bir dahaki YÖKDİL sınavına asılmalı.

Bu arada sınavdaki soru dağılımı sınav öncesi tahminlerimize çok yakındır ve şu şekilde oluşmuştur:

YÖKDİL Sınavı Konu Dağılımı ve Soru Sayıları
Cloze Test Sorular: İlk 20 soru
Cümle Tamamlama Soruları: 11 Soru
Çeviri Soruları: 12 Soru
Paragraf Tamamlama Soruları: 6 Soru
Anlamı Bozan Cümle: 6 Soru
Paragraf Soruları: 3 Paragraf x 5 = 15 Soru

Peki bundan sonra ne olacak? Olacak şey şu: YÖKDİL puanını kapan kaptı. YÖKDİL günlük ama YDS ömürlük bir sınav. Yakında gerçekleşecek YDS’ye de ciddi bir şekilde motive olmak gerek. YÖKDİL’den 90 bile almış olsanız yine de YDS notunu elinizde bulundurmalısınız. İleride şartlar değişebilir. Sadece YDS notunu isteyen kurumlara YÖKDİL sonucunu göstermeniz bir mana ifade etmeyebilir. Kötü sürprizler yaşamamak için YDS şart.

 


YÖKDİL Hakkında daha fazla bilgi için buradaki yazımızı okuyabilirsiniz.

One thought on “İlk YÖKDİL Nasıl Bir Sınavdı?

  1. M. Nadir ARSLAN dedi ki:

    Bu güzel değerlendirme için teşekkür ederiz Muhammed Hocam.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Solve : *
18 ⁄ 6 =